MIKSTURA NA PRZEZIĘBIENIE

MUS IMBIROWY

Składniki:

– 120 ml miodu

– 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 5 goździków

– 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku

– sok z jednej limonki

– starta skórka z jednej limonki

– ok. 200 ml wody

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondelka. Na małych oczkach zetrzyj imbir i kurkumę. Wrzuć do wody (jeśli używasz kurkumy w proszku, dodaj ją też teraz). Podgrzej. Wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę. Wrzuć goździki i cynamon. Gotuj na najmniejszym ogniu 15–20 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura osiągnie 40 stopni. Dodaj miód. Mus powinien mieć konsystencję lejącego sosu, jeśli jest za gęsty, dolej wodę. Połącz ze sobą składniki. Przelej do wyparzonego słoika, zakręć mocno i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Taki rozgrzewający mus po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Close Menu